Přeskočit na obsah

Jak vymyslet téma na blog? Tady je 6 tipů

Už je to zase tady. Utekl další týden a ty potřebuješ za každou cenu vymyslet téma článku na blog. Jenže studnice nápadů vysychá rychlostí blesku. Co teď, přišel čas na paniku? Ne. Mám pro tebe několik tipů, jak rychle přijít s novými a zajímavými tématy.

Zjisti, co zajímá zákazníky

Blogové články tvoříš primárně pro své zákazníky, že ano? Ať už pro ty současné, nebo pro potenciální budoucí. Proto si nejprve udělej malý průzkum, která témata cílovou skupinu tvé značky zajímají a na co se často ptá. A ne, nemusíš kvůli tomu platit marketingové průzkumy za desítky tisíc.

Je hned několik prověřených způsobů, jak to zjistit ZDARMA:

  • zeptej se kolegů, kteří přímo komunikují se zákazníky
  • sleduj komentáře a zprávy zákazníků na sociálních sítích firmy
  • sleduj diskusní fóra týkající se tvého oboru
  • zajímej se, co zákazníky v souvislosti s tvým podnikáním trápí

Tohle všechno ti dá „tematické náboje“ pro obsah na firemní blog. Stačí pořádně koukat kolem sebe a mít otevřenou mysl, zbytek přijde sám.

Hledanost ti napoví

Některá témata mohou být obsahově super zajímavá a nadchla by i největšího ignoranta, ale co když po nich při surfování na Googlu nikdo ani neštěkne? Pak tvá snaha přijde částečně vniveč, protože se k článku z vyhledávačů dostane jen minimum čtenářů.

Z toho důvodu vymýšlej téma na blog i podle jeho hledanosti, respektive na základě hledanosti konkrétních klíčových slov. Často ti právě vyhledávaný obsah z oboru pomůže vykřesat ten pravý ořechový nápad.

I Google dokáže napovědět s tématem na blog. Stačí se jen správně zeptat.

Aktuální trendy nikdy nezklamou

Lidi zajímá aktuální dění, to je prostě fakt. Takže když jim naservíruješ téma vztažené k současným trendům, mnohonásobně zvýšíš šanci na úspěch. Ale co hlavně: aktuality jsou hlubokou studnicí nápadů pro blogy. Máš e-shop se sportovním oblečením? Zkus napsat třeba o nově používaných materiálech na poli sportovního textilu. Opět platí, že je fajn mít otevřené oči a být ve střehu.

Když s tématem přijdeš dřív než konkurence, zaboduješ dvakrát tolik. A to chceš!

Propoj téma s produktem

Při sepisování témat nezapomeň, že by část blogů měla přímo nebo nepřímo odkazovat na tvé produkty/služby. Využij toho! Vymysli články, které podpoří prodeje a zároveň zákazníkovi poradí. Co tím mám na mysli? Texty typu „Jak vybrat běžecké boty“, v nichž mimo jiné zmíníš zboží ze svého e-shopu. Jakmile začneš dávat dohromady témata odkazující na určitý typ produktů/služeb, uvidíš, že jich budeš mít během chvilky spoustu.

Článek spojený s produktem je dobrá volba. Tento jsem chystal pro blog Baueru.

Vymysli něco, čemu rozumíš

Na první pohled možná divná rada pro vymýšlení blogových témat. Veř ale, že je užitečná. Nesnaž se za každou cenu prezentovat témata, která sice přilákají publikum, ale obsahově budou podprůměrná, protože jim příliš nerozumíš. Raději piš o tom, s čím máš sám zkušenosti – budeš mít jistotu, že víš, o čem mluvíš a snížíš tak riziko faktických chyb.

Mrkni ke konkurenci

Na závěr tip k nezaplacení. Na webech a sociálních sítích konkurence objevíš hromadu nápadů na články a další obsah. Ale pozor – neznamená to, že by ses měl opičit a slepě kopírovat, vůbec ne! Bohatě stačí inspirace tématem, u kterého ti probleskne hlavou nějaké podobné. Klidně projdi více konkurenčních webů, ať víš, jak s blogy pracují ostatní, a to nejen po tematické stránce. Pravděpodobně zjistíš, že lze některé věci vylepšit.

Pojďme to vymyslet spolu

Pořád se ještě trápíš s vymýšlením blogových témat? Rád ti pomůžu. Vymazlíme spolu obsahovou strategii na míru tvému podnikání. Ozvi se na e-mail info@psavaruka.cz, nebo mi napiš zprávu přes kontaktní formulář.