Přeskočit na obsah

Odpovědi na 9 nejčastějších otázek k normostraně

normostrana

Od zákazníků často dostávám dotazy ohledně normostrany. Kolik má normostrana znaků? Účtuji podle ní svou práci? A co to vlastně normostrana je? Proto jsem vybral 9 nejčastějších otázek a napsal k nim odpovědi. Věřím, že se z nich vše podstatné dozvíš i ty. 

Co je normostrana?

Normostrana je stránka textu s předem stanoveným počtem znaků, tedy s jasně danou délkou textu. Nemá nicméně stejnou podobu po celém světě, například v Česku se normostrana definuje jinak než v Německu nebo ve Spojených státech. Pro normostranu je vžitá zkratka NS.

V každodenní praxi se normostrana používá pro naceňování zakázek překladatelů, redaktorů a dalších podnikatelů, kteří poskytují textové služby. Na základě normostrany si nechávají platit také někteří copywriteři, já osobně ale preferuji hodinovou sazbu (podrobnosti se dozvíš níže).

Chceš zdarma dostávat tipy ohledně tvorby textů a obsahu?

Nepleť si ale normostranu s fyzickou stranou (např. listem papíru, který je celý popsaný textem). Normostrana bývá zpravidla kratší, text na ní zabere zhruba dvě třetiny klasické stránky.

Kolik znaků má 1 normostrana?

V Česku je za normostranu považovaný text o délce 1 800 znaků včetně mezer a speciálních znaků. Těchto 1 800 znaků většinou odpovídá 30 řádkům textu. 

Víš ale, že za hranicemi to s normostranou funguje trochu jinak? Německo za NS považuje text o délce 1 500 znaků, v USA pak normostranu počítají podle slov. Pokud tedy někdy budeš řešit délku normostrany, nezapomeň, že v Česku v tomto ohledu platí jiná pravidla než v dalších státech.

normostrana

Kolik má normostrana slov?

Přesně to říct nejde, ale typická česká normostrana má přibližně 250 slov. Stejným počtem slov se mimochodem definuje NS v USA.

Co se počítá do normostrany?

Do normostrany se v našem prostředí nepočítají jen viditelné znaky (písmena, číslice nebo interpunkční znaménka), ale také mezery. Mezera má při psaní textu stejnou hodnotu jako kterýkoliv jiný znak. 

Je při copywritingu lepší cena za normostranu, nebo hodinová sazba?

Univerzální odpověď na tuto otázku neexistuje, vždy záleží na stylu práce copywritera. Já osobně preferuji hodinovou sazbu, a to z jednoho prostého důvodu: hodinovka na rozdíl od normostrany zohledňuje i fakt, že copywriting neobnáší jen samotné psaní, ale zahrnuje také desítky minut až hodiny rešerše a přípravy.  

normostrana

Jak zjistit počet znaků ve Wordu?

Měřit délku normostrany ručním počítám je samozřejmě nesmysl, délku textu za tebe snadno spočítají textové editory. Například ve Wordu si počet znaků zobrazíš tak, že v tenkém spodním řádku klikneš na položku „počet slov“. Následně se ti ukáže tabulka, ve které uvidíš počet znaků bez mezer, počet znaků s mezerami nebo počet stránek, odstavců a řádků.

Jak vypadá normostrana?

Z grafického a vizuálního hlediska nemá normostrana stanovený standard. Když někdo mluví o normostraně, má tím na mysli text o určité délce (typicky 1 800 znaků).

Jak formátovat normostranu?

Protože se normostrana definuje počtem znaků, nikoli vizuální podobou, neexistuje ani jasně dané formátování NS. Mezi nejpoužívanější a doporučované formátování každopádně patří toto:

  • Velikost písma: 12
  • Font písma: Times New Roman
  • Řádkování: 1,5
  • Zarovnání textu: do bloku
  • Okraje stránky nahoře a dole: 2,5 cm
  • Okraje stránky vlevo a vpravo: 3 cm 

Jak dlouho trvá přečíst normostranu?

Záleží samozřejmě na rychlosti čtení každého čtenář, ale v průměru trvá čtení 1 normostrany 72 sekund.

Máš k normostraně další otázky? Napiš mi

Jestli chceš o normostraně vědět cokoliv dalšího, neváhej a napiš mi na e-mail info@psavaruka.cz. Když budu znát odpověď, rád odpovím.

Stejně tak pro tebe rád napíšu blogy, texty na leták, PR články, tiskové zprávy, newslettery, případové studie a další texty.