Přeskočit na obsah

Odpovědi na vaše časté otázky k textaci webu

Textace webu patří mezi nejčastější práce, které pro své klienty realizuji. A protože si řada poptávajících nechává stránky textovat poprvé v životě, napadá je před zahájením spolupráce hromada otázek. Níže v článku najdeš odpovědi na ty nejfrekventovanější.

Jak probíhá proces spolupráce na textaci stránek?

Vše začíná úvodní schůzkou, během které se hodně ptám, především poznávám klienta a jeho podnikání. Jakmile je tato fáze hotová, začnu shromažďovat všechny důležité podklady. V dalším kroku se dívám na zoubek konkurenci, což mi pomáhá porozumět klientově oboru. Poté už následuje tvorba textů.

Chceš každých 14 dní zdarma dostávat tipy ohledně tvorby textů a obsahu?

Na závěr se klient k výsledku vyjádří a já zapracovávám úpravy dle jeho požadavků. Po finálním schválení ještě kontroluji, jak texty vypadají na webu a případně dávám doporučení na možná vylepšení. 

Které podklady k textaci webu potřebuješ?

Ideální je, když mi klient poskytne tyto podklady:

  • Wireframe (kostra) nového webu
  • Současný web (pokud existuje)
  • Základní představu o obsahu stránek
  • Podklady k jednotlivým podstránkám
  • Komunikační manuál (Tone of Voice)
  • Analýzu klíčových slov
  • Existující marketingové materiály
  • Co nejvíc informací o firmě a její historii
  • Seznam hlavních konkurentů

Pokud některé z těchto podkladů zatím nemáš k dispozici, nezoufej, můžeme je spolu sehnat dodatečně, případně situaci vyřešit individuálně. 

Takto vypadá homepage webu karetní hry Kouzelné otázky, který jsem textoval.

Kolik času ti textování webu zabere?

Jednoduché jednostránkové weby zaberou přibližně 10 hodin, u rozsáhlejších stránek je potřeba počítat s vyšší časovou náročností. Textace webu není jen o samotném psaní, podstatnou část práce tvoří také úvodní konzultace, studování podkladů nebo analýza konkurence. 

Kdy na textech začneš pracovat?

Záleží na mém aktuálním vytížení. U většiny zakázek se ale do práce pouštím nejpozději do 2 týdnů. 

Kolik stojí texty na web? 

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Textace malého webu začíná na částce 8 900 Kč. Platí, že s rostoucím rozsahem stránek se zvyšuje i cena za texty. Zakázky naceňuji individuálně, nejčastěji jednorázovou částkou, kterou si předem domluvíme. 

Zahrnuješ do ceny i dodatečné úpravy textů?

Ano, v ceně textů je vždy 1 okolo úprav. To znamená, že pokud budeš chtít v textech cokoliv předělat, jednou je to zdarma. Další úpravy jsou za příplatek.

Také česká aplikace Podpisovna si ode mě nechala vytvořit texty na stránky.

Pošleš mi předem podepsanou objednávku? 

Ano, před zahájením spolupráce posílám závaznou objednávku s podmínkami, které si navzájem odsouhlasíme. Budeš tak celou dobu vědět, na čem jsi. Jakmile objednávku podepíšeme, pošlu ti také zálohovou fakturu na 50 % celkové částky.

Když textuješ web, řešíš i SEO?

Nejsem SEO specialista, ale s řadou záležitostí ohledně optimalizace pro vyhledávače si umím poradit. Zapracuji do textů klíčová slova nebo ti dám návrhy na úpravy technického SEO i dalších faktorů, které ovlivňují to, jak vysoko se tvůj web zobrazuje na Googlu a v dalších vyhledávačích.

Texty na web už mám hotové, ale potřebuji je zrevidovat a vylepšit. Děláš i toto? 

Ano, pokud nechceš, nemusíme texty tvořit od začátku. Rád ti pomohu vylepšit to, co už máš připravené.

Zabýváš se jen textací, nebo stránky umíš i designovat?

Řeším čistě jen textovou a obsahovou stránku webu. Pokud potřebuješ webového designéra, rád ti dám doporučení na prověřené specialisty. 

Potřebuješ texty na web? Dej mi vědět

Pokud chceš pomoct s tvorbou textů na webové stránky, stačí mi napsat na e-mail info@psavaruka.cz. Rád ti pošlu nezávazné nacenění zakázky a případně rovnou navrhnu konkrétní řešení.