Přeskočit na obsah

9 triků, díky kterým budou tvé texty prodávat o 99 % lépe

Za léta copywriterské práce jsem posbíral stovky triků a technik, jak z textů udělat skutečnou prodejní zbraň. Těchto 9 patří k nejlepším z nejlepších. Když se budeš snažit, prodáš s nimi i kus ledu eskymákovi. Tak jdeme na to…

1. Titulek jako dokonale vybroušený diamant

Pokud čteš tento článek, pravděpodobně tě zaujal jeho titulek (chceš-li headline). Titulek je totiž svatý grál copywritingu a dělá až 90 % úspěchu.

Piš titulek tak, aby byl konkrétní, výstižný a ne moc dlouhý. Měl by sdělit hlavní myšlenku a dát čtenáři důvod, aby si přečetl zbytek textu.

2. Používej v titulcích čísla

Čím konkrétnější a „nekulaté“ číslo, tím lépe. Potenciálního zákazníka zaujme na první dobrou a sdělí mu naprosto konkrétní údaj – takový, o kterém píšu v prvním triku. Jednoduché, že? 

Použití čísel v titulcích je hračka, ale přináší ovoce. Tuto techniku jsem použil například u blogu pro For3Dtisk.

3. Neprodávej všem

„Naše služby jsou úplně pro každého.” Nějak takto začínají prodejní texty tisíců podnikatelů. Chyba. Je potřeba se zaměřit na cílovou skupinu značky – přizpůsobit jí jazykový styl textů, tonalitu nebo konkrétní výhody.

Například firma prodávající oblečení pro mladé těžko zaujme univerzálním a nudným textem se spisovnou češtinou a bez slangových výrazů cílové skupiny. 

Nikdy neprodáváš všem. Nikdy. A když ano, nastal čas na změnu marketingové strategie.

4. Nepiš umělecky

Prodejní texty nejsou o tom, kdo vytvoří lepší literární dílo. Piš obyčejným jazykem, kterému porozumí i desetiletý školák. Jednoduše, stručně, jasně. 

5. Zkrať odstavce a dělej mezititulky

Nikdo nechce číst kilometrové odstavce textů, ve kterých se po dvou větách ztratí. Raději sepiš 20 krátkých odstavců a máš jistotu, že čtenář nezabloudí. Účelem je sdělit zákazníkovi informaci co nejrychleji a přehledně.

Kromě krátkých odstavců pomáhají i mezititulky (podnadpisy). Pokud je text delší, mezititulky jej zpřehlední a udělají mnohem přívětivější. 

6. Vyprávěj příběh

Lidé milují příběhy. Zbožňují, když vědí, kdo za značkou stojí a jak se produkty nebo služby dostávají až k zákazníkům. Nezahoď tu příležitost. 

Například poctivý výrobce čerstvých sýrů může o každém svém produktu napsat příběh, jak sýry vznikají – od původu mléka až po proces výroby. Zkrátka zákazníkovi odvyprávíš to, co v práci děláš každý den a co tě tolik naplňuje. 

Příběh nemusí být vždycky skutečný – rozproudit čtenářovu představivost pomáhají i smyšlené. Tak jako jsem se o to pokusil v copy textu pro TORLIN.

7. Vytvoř jednoznačné call to action

Call to action neboli výzva k akci je geniální nástroj. Na konci každého textu (ale klidně i v jeho průběhu) bys měl zákazníkovi říct, co po něm chceš, aby udělal. Ať už formou jednoduché věty nebo třeba pomocí tlačítka.

Chceš, aby se zákazník proklikl z mailingu na objednávku konkrétního produktu? Přidej tlačítko „objednat“. Chceš ho odkázat na stránku s dalšími informacemi? Připrav tlačítko “více informací”. 

Zdánlivě banální rada, ale nevěřil bys, kolik prodejců na call to action zapomíná. Přitom zákazník se bez výzvy akci nehne z místa.

8. Vytvoř pocit nedostatku

Určitě ty věty taky znáš. 

„Toto zboží si právě prohlíží 36 zákazníků.“

„Sleva na tento produkt vyprší za 2 hodiny a 54 minut.“

Mají jediný cíl: vytvořit v zákazníkovi pocit nedostatku a našponovat jeho nákupní touhy. A ano, i po desítkách let tyto jednoduché triky fungují. Navoď u svých produktů/služeb pocit nedostatku a probuď v zákaznících chuť okamžitě nakoupit.   

9. Stanov problém, který tvůj produkt/služba vyřeší

Ať si zákazníci kupují cokoli, vždy potřebují svou koupí vyřešit nějaký problém.

Mají dlouhé vlasy? Jdou ke kadeřníkovi. Porouchalo se jim auto? Už hledají číslo na automechanika. Chtějí se co nejrychleji dostat na druhý konec světa? Googlí ceny letenek.

Dej v prodejních textech zákazníkům ihned vědět, jaký problém tvůj produkt/služba řeší (tzv. stanovení problému). A hned vzápětí vyzdvihni, jak konkrétně jim pomůžeš problém vyřešit.

Pokud se zákazník nedozví, čím mu vytrhneš trn z paty, těžko u tebe nakoupí. 

Necítíš se na psaní? Dej mi vědět!

Necítíš se na psaní prodejních textů? Rád je za tebe napíšu, ať máš čas na důležitější práci. Ozvi se přes kontaktní formulář.

Hlavně ať to prodává každým použitým slovem!