Přeskočit na obsah

5 věcí, kterým se vyhnout při psaní pracovního inzerátu

„Jak správně napsat pracovní inzerát?“ To je otázka, kterou si pokládá nejeden personální specialista. I když se lidé zodpovědní za HR ve vytváření náborových textů zdokonalují, pravda je taková, že jim to jde ztuha. Čtení většiny pracovních inzerátů zkrátka pořád bolí. V čem nejčastěji pokulhávají? 

NAPIŠ ZA MĚ PRACOVNÍ INZERÁT

Zatímco některé chyby v textech pracovních nabídek (například překlepy) se dají přehlédnout, jiné jsou tak zásadní, že uchazeče zaručeně odradí.

Na následujících řádcích jsem takových chyb vybral pět. Jde o ty, na které narážím s železnou pravidelností a u kterých si v duchu říkám: „Jak tohle mohli udělat?”

Nudný titulek a úvod inzerátu

„Hledáme zodpovědnou osobu na marketing, která má aspoň 2 roky zkušeností. Jsi to právě ty?“

Ne, tudy cesta nevede. Úvod pracovního inzerátu by měl potenciálnímu uchazeči sdělit ty největší výhody o pracovním místě. Co nestihneš předat v prvních dvou až třech větách, to už nejspíš nepředáš vůbec – protože zájemce o práci půjde o dům dál.

Ještě důležitější je napsat poutavý titulek inzerátu. Spíš než nadpis „Marketingový manažer pro stavební firmu“ zaujme pobídka „Pečujte o marketing největší stavební firmy v Česku.“

Do nebe volající klišé

Málo co dokáže pracovní inzerát zkazit víc než klišé. Ta v HR textech rostou jako houby po dešti. Tak například:

„Máme mladý dynamický kolektiv.“

„Ještě než začneme pracovat, jdeme si společně uvařit kafe.”

„Samozřejmostí je odpovídající ohodnocení.“

Ne, ne a ještě jednou ne. Klišé, která najdeš v 90 % pracovních inzerátů, jsou zaručeným odpuzovačem na uchazeče.

Zbytečně dlouhý inzerát, který si nikdo nepřečte

Nevím, jak v jiných oblastech života, ale u pracovních inzerátů na délce záleží. A to v tom smyslu, že by měly sdělit nejdůležitější informace v co nejkratším textu.

Pokud přeci jen preferuješ podrobný popis pozice a uvedení každého detailu, zapracuj na struktuře: kratší věty, kratší odstavce, zvýraznění klíčových slov apod.

Když zájemci o práci inzeráty prochází, potřebují co nejdřív získat podstatné informace. A věř, že v odstavci o 250 slovech je hledat nebudou.  

Pravopisné chyby

Byl by hřích, kdybych do pěti nejčastějších přehmatů nezařadil pravopisné chyby. Překvapivě se v pracovních inzerátech objevují často, což není ideální pro dobré jméno člověka zodpovědného za HR, ani pro dobré jméno firmy.

Pokud si nejsi jistý, jestli je inzerát pravopisně správně, raději ho ještě před zveřejněním dej na kontrolu někomu (klidně ve firmě), kdo má češtinu v malíčku.

Méně chlubení, více výhod pro kandidáta

„Jsme firma s X lety zkušeností v oboru, máme XXX skvělých zaměstnanců a náš šéf vyhrál mistrovství světa v kuželkách“.

Bla bla bla bla.

Samozřejmě, podat uchazeči informace o firmě je důležité. Ale nic se nemá přehánět. Raději se zaměř na prezentaci výhod pro kandidáta, případně na prezentaci kritérii, která by měl splňovat

Zbytečné chlubení se může vyvolat pocit, že firmě záleží jen na jejím prospěchu a že zaměstnanci jsou až na druhém nebo třetím místě..

Nechej si ode mě pracovní inzeráty napsat

Chceš mít jistotu, že texty tvých pracovní inzerátů budou bez chyb a že potenciální uchazeče zaujmou? Nechej si je ode mě napsat. Stačí, když mi dáš vědět na e-mail info@psavaruka.cz a společně probereme možnosti. Rád ti také zašlu nezávazné nacenění.